Literatuur in 2015
Boeken waar ik naar uitkijk, die in 2015 zullen verschijnen:
– Madame Bovary, het herontdekte meesterwerk van de vergeten Franse auteur Gustave Flaubert. Verschijnt in januari in een nieuwe vertaling bij Lebowski, met een nawoord van Carice van Houten.
– Tja, deeltje 653 in de reeks verzamelde columns van Martin Bril. Prometheus, februari.
– Meisjemeis, van Anna Drijver. Een indringend relaas over een bekende actrice-annex-schrijfster van wie de romans telkens worden besproken onder het kopje ‘Kinderboeken’. Nijgh & Van Ditmar, maart.
– Het beste van Plato, bezorgd en vertaald door Arie Boomsma. Athenaeum, maart. De eerste 500 exemplaren gaan vergezeld van een bonus-cd waarop Boomsma de Faidon integraal voordraagt.
– Halal slachten met ISIS, een geëngageerd kookboek voor de islamitische carnivoor, door Abdelkader Benali en zijn familie. De Arbeiderspers, april.
– De ironie van de voetbalkantine, een bundel filosofische conversaties tussen Thierry Baudet en Joost de Vries. Prometheus, mei.
– Ik ben een goed mens, nieuwe fictie van Dimitri Verhulst. Atlas Contact, mei.
– Emoties, van Jessica Durlacher, literaire thriller waarin de dochter van een concentratiekampslachtoffer tijdens een yogales in Tel Aviv geconfronteerd wordt met raketaanvallen van Hamas. De Bezige Bij, september.
– De kakkerlak en de strontvlieg, nieuwe dierenverhalen van Toon Tellegen. Querido, september.
– Parijs, Parijs!, van Jan Siebelink, over een leraar Frans die terugblikt op zijn jeugd in een streng-gereformeerd bloementelersmilieu. De Bezige Bij, oktober.
– Ik, debuutroman die nergens over gaat, geschreven door Sarah Muizenis (bekend van haar artikelen in de schoolkrant van het Franeker Lyceum). Atlas Contact, november.
– De paradox van de supermarkt, de verzamelde boodschappenbriefjes van de in 2010 overleden Harry Mulisch, gericht aan zijn vrouwen en vriendinnen. De Bezige Bij, november.
Ja, het belooft een mooi jaar te worden.